Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alexandr černohlavý

11. 9. 2012

Popis:

Samec je celkově zelený, na prsou a horních partiích těla s modravým nádechem. Hlava je tmavě šedá s modrým odstínem. Brada, proužek přes spodní tváře a úzký pásek po stranách hlavy jsou černé. Zadní část krku modrozelená. Na křídelních krovkách karmínově hnědá skvrna. Spodní křídelní krovky jsou modravě zelené, rýdovací pera zelená a modrá, na koncích žlutavá. Horní čelist červená se žlutým koncem, spodní žlutá. Duhovka bílá, noha zelenošedá. Samice se podobá samci, má však bledší hlavu a chybí jí hnědá skvrna na křídelních krovkách. Mladí mají líce hnědozelené, hlavu zelenou, zobák rohový, zadní krk jen s naznačeným světlým páskem.

Výskyt:
Rozsáhlé území od východního Afghánistánu přes severní Indii a Nepál po Barmu, Thajsko, Kambodžu a jihozápadní Čínu.

Život v přírodě:
Přes léto žije alexandr černohlavý ve vysokých polohách do 3500 metrů. Nejčastěji se zdržuje v dubových a cedrových lesích, ale i v otevřené krajině. Zaletuje na kukuřičné plantáže a do ovocných sadů, kde může působit značné škody. V zimě sestupuje do nížin a tvoří společná hejna s jinými alexandry. Živí se hlavně ovocem, semeny, ořechy, květy a pupeny.

Chov:
V Anglii byl alexandr černohlavý chován v roce 1879, dlouho byl vzácný a dovážel se ojediněle. U nás byl chován zřejmě až v roce 1968. První odchov se podařil až v roce 1966 v Anglii (Alston) ve venkovní voliéře. Tyto otužilé ptáky lze chovat celoročně ve venkovních voliérách s krytým prostorem, kde se mohou ukrýt. Hnízdí ve vysokých budkách, samice snáší 4-5 vajec, na kterých sedí 22-24 dní. Mladí vyletuji z hnízda po sedmi týdnech.

Potrava:
Směs pro střední papoušky, ovoce, zelenina, plody, piškoty, zelené krmení, větve na okusování. V době hnízdění se přidává do potravy vaječná směs.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář