Jdi na obsah Jdi na menu
 


Agapornis hnědohlavý

19. 8. 2012

Agapornis hnědohlavý je posledním ze skupiny agapornisů s bílým okružím. Mezi laiky je znám spíše jako agapornis s černými tvářemi, ale odborníci jej nazývají nigrigenis.

Agapornis hnědohlavý pochází ze Zambie, kde žije ve skupinách na místech, kde se stýkají lesy s vodou a se suchými místy, a živí se nejrůznějšími semeny.

Čelo a temeno hlavy agapornise hnědohlavého jsou tmavohnědé s načervenalým nádechem. Krk a část hlavy jsou zbarvena do oranžova. Zelená jsou svrchní pera ocasu i zbytek těla. Mezi pohlavými nejsou patrné žádné vnější rozdíly. Délkou těla, která se pohybuje mezi 13,5 a 14 cm, patří tento druh mezi nejmenší agapornise.

Přes vzácný výskyt ve volné přírodě jsou agapornisové hnědohlaví mezi chovateli zastoupeni hojně. Papoušík může být křížen i s jinými druhy agapornisů s bílým okružím. Za účelem získání nových barev v rámci druhu přistupují chovatelé čas od času ke křížení s jinými druhy, i když jsou od takového počinu většinou odrazováni, protože v poslední době se prosazuje spíše chov čistých druhů. Zcela jistě to platí v případě tohoto druhu, který je v zemi svého původu řazen mezi ohrožené druhy zvířat.

Jsou známy různé mutace, dvě z nich pocházejí pravděpodobně ze samotného druhu. Jiné mutace pak vznikly křížením s druhy jinými. K mutacím vzniklým v rámci druhu patří mutace světlá šedokřídlá s modrým faktorem. Křížením s jinými druhy vznikly pravděpodobně mutace nové, například tmavá mutace se žlutou barvou očí.

Agapornis hnědohlavý je jedním z nejpříjemnějších druhů agapornisů. Ve voliéře je možno chovat několik párů společně. Voliéra však musí být prostorná a majitel by měl ptáky sledovat a kontrolovat, zda spolu ve voliéře dobře vycházejí, aby mohl případně zasáhnout.

Agapornis hnědohlavý

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář